Lufthansa zvýšila zisk za rok 2023 na viac než dvojnásobok

08.03.2024 Celý región

Kolín nad Rýnom 7. marca (TASR) - Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zaznamenala za minulý rok rast zisku na viac než dvojnásobok, k čomu prispel pokračujúci vysoký dopyt po leteckej doprave v reakcii na ukončenie protipandemických opatrení v predchádzajúcich rokoch. Vo výhľade na tento rok spoločnosť očakáva naďalej vysoký rast tržieb, riziko však predstavuje vlna štrajkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Aerolínie oznámili za rok 2023 čistý zisk 1,67 miliardy eur, zatiaľ čo v roku 2022 predstavoval 791 miliónov eur. Napriek prudkému rastu zisku boli výsledky mierne slabšie, než očakávali analytici. Tí podľa prieskumu spoločnosti FactSet počítali s jeho rastom na 1,8 miliardy eur. Stále to však predstavuje rast čistého zisku druhý rok v rade po dvoch rokoch strát, za ktorými boli protipandemické opatrenia.

"Rok 2023 bol jedným z troch najlepších v histórii spoločnosti," reagoval na výsledky generálny riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr.

Tržby vzrástli o 15 % na viac než 35 miliárd eur, keď Lufthansa zvýšila počet prepravených cestujúcich až o 20 %. Celkovo za rok 2023 prepravila 123 miliónov pasažierov. Zatiaľ je to však stále pod úrovňou z obdobia pred nástupom pandémie.

Tento rok počíta spoločnosť s ďalším výrazným rastom tržieb. Na druhej strane, čelí viacerým výzvam, pričom tou najväčšou je najnovšia vlna štrajkov. Ten ostatný štrajk pozemného personálu za zvýšenie platov sa začal práve vo štvrtok a potrvá dva dni. Pozemný personál štrajkoval aj vo februári, čo zasiahlo 80 až 90 % komerčných letov a približne 100.000 cestujúcich.
 

Vyberte región